Przykładamy obecnie coraz większą wagę do tego, co ląduje na naszych talerzach. Mimo to, wciąż nie doceniamy tego co polskie, tradycyjne, a także zdrowe, czyli dziczyzny! W staropolskich domach dziczyzna nazywana była królową mięs, a co za tym idzie: królowała na każdej uczcie. Mięso z dzika jest bowiem jednym z najzdrowszych mięs, które powinno zostać wprowadzone do naszej codziennej diety, jeśli chcemy, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo.
Mięso z dzika? Na zdrowie!
Mięso ze zwierząt łownych wciąż nie cieszy się zbyt dobrą sławą – zupełnie nie słusznie! Kiełbasa z dzika czy pasztet z sarny nie dość, że są smaczne i aromatyczne to również są bardzo zdrowe. Dziczyzna charakteryzuje się bowiem wysoką zawartością witamin oraz aminokwasów egzogennych, które odpowiedzialne są między innymi za przemianę materii oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co ciekawe, mięso z dzika cechuje się również niskim poziomem kaloryczności oraz cholesterolu.
100 gram mięsa z jelenia bądź mięsa z dzika – dostarcza nam jedynie 110 kcal.
100 gram mięsa z daniela czy 100g sarniny dostarczy nam przeciętnie 113 kcal.
Aby zadziałać na naszą wyobraźnię, warto porównać sobie kaloryczność dziczyzny z kalorycznością drobiu: 100 gram mięsa drobiowego, dostarcza nam aż 272 kcal!
Jeśli więc aktualnie jesteśmy na diecie, która ma na celu zredukowanie naszych zbędnych kilogramów, warto sięgnąć po mięso z dzika bądź mięso z jelenia. Wprowadzając dziczyznę do menu mamy bowiem gwarancję nie tylko wykwintnego smaku, ale także mięsa zdrowego i przede wszystkim wolnego od antybiotyków. Zwierzęta łowne żyją bowiem na wolności i odżywiają się jedynie żołędziami czy roślinami leśnymi. Nie ma więc tutaj mowy o paszach zawierających chemię, które stosowane są w przypadku zwierząt hodowlanych.
Dziczyzna sklep: gdzie najlepiej kupować mięso z dzika?
Kiełbasa z dzika to obecnie jeden z najchętniej wybieranych podrobów jeśli chodzi o dziczyznę. Jeśli więc mamy ochotę na kiełbasę z dzika, pyszny pasztet z sarny bądź gulasz z jelenia, warto udać się do sprawdzonego dostawcy, który da nam pewność, że w naszych rękach znajduje się zdrowa dziczyzna. Sklep powinien posiadać zaświadczenie od lekarza weterynarii, który badał mięso nim zostało one dopuszczone do sprzedaży. Takie działanie minimalizuje bowiem ryzyko włośnicy, która w obecnych czasach występuje stosunkowo rzadko.
Aby więc dziczyzna przestała być dla nas wielką zagadką kulinarną, warto się do niej przekonać wybierając dobry sklep. Szlachetna dziczyzna należy bowiem do jednych z najzdrowszych, a także najbardziej smakowitych mięs, jeśli potrafimy ją dobrze przyrządzić.
- Implanty zębowe w Olsztynie – dlaczego warto zainwestować w długotrwałe rozwiązania? - 4 października 2024
- Medycyna Estetyczna w Szczecinie: Piękno, Zdrowie i Harmonia - 19 lutego 2024
- Suplementy Diety: Kompleksowe Wsparcie dla Twojego Zdrowia - 26 stycznia 2024