Św. Hildegarda z Bingen – uzdrowicielka z czasów Średniowiecza, poświęciła w swoich dziełach sporo uwagi zaleceniom żywieniowym, które skutecznie pomagały leczyć wiele chorób, jak również ich unikać. Według niej orkisz powinien stanowić podstawę diety każdego człowieka z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne i lecznicze. Warto więc poznać korzyści płynące z diety orkiszowej.
Cenne właściwości orkiszu
Obecnie orkisz wraca do łask i staje się coraz bardziej popularny i chętniej wykorzystywany w kuchni. Jest to odmiana pszenicy o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych. Dostarcza wartościowych składników odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest cennym źródłem:
- białka;
- błonnika;
- witamin A, E, D, B1, B2, B6;
- nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- węglowodanów;
- manganu;
- fosforu;
- magnezu;
- potasu,
- cynku;
- wapnia.
Dieta orkiszowa od św. Hildegardy – idealna dla każdego
Niewątpliwą zaletą diety orkiszowej jest to, że jest ona odpowiednia dla każdego niezależnie od wieku. Orkisz ten z prastarych odmian, które nie zostały zmodyfikowane jak na przykład Oberkulmer Rotkorn, jest bardzo delikatny dla żołądka i dobrze tolerowany nawet przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Stanowi też doskonałe uzupełnieniem diety dziecka zapewniając mu prawidłowy rozwój.
Dieta orkiszowa według św. Hildegardy powinna być wzbogacona także o produkty żywnościowe takie, jak:
- warzywa: cieciorka, marchew, seler, fasola, buraki, pietruszka, pomidory, ogórki, chrzan, cebula, dynia, czosnek;
- owoce: jabłka, owoce cytrusowe, wiśnie, czereśnie, pigwa, jeżyny, porzeczki, maliny, gruszki;
- oraz przyprawy i zioła: cynamon, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, kminek, kolendra, koperek, pieprz, pietruszka, pokrzywa, krwawnik, liście laurowe, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta.
Stosując dietę orkiszową należy spożywać regularnie urozmaicone posiłki, najlepiej trzy dziennie, z czego orkisz powinien być bazą co najmniej dwóch. Orkisz może być spożywany pod różnymi postaciami, jako: kasza, otręby, musli, makaron, płatki czy pieczywo.
Korzyści płynące z diety orkiszowej
Dieta orkiszowa wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego, ponieważ:
- skutecznie oczyszcza organizm usuwając z niego toksyny;
- działa regulująco na pracę układu trawiennego (z uwagi na bogactwo błonnika) – usprawnia przemianę materii, i poprawia perystaltykę jelit;
- doskonale wspiera układ immunologiczny (orkisz zawiera rodanid – naturalny antybiotyk), pozwala szybko i skutecznie zwalczać różne infekcje;
- poprawia pamięć i koncentrację;
- przywraca zdrowy wygląd skórze, włosom i paznokciom;
Dieta orkiszowa jest również zalecana parom starającym się o dziecko by przywrócić prawidłowe funkcje ich organizmom oraz kobietom w ciąży by zapewnić dziecku prawidłowy rozwój.
Prozdrowotne właściwości orkiszu pomagają również osobom po przebytym zawale serca powrócić do zdrowia. Orkisz obniża poziom cholesterolu we krwi i doskonale wspiera układ krwionośny człowieka, dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Artykuł przygotowany przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół św. Hildegardy www.hildegarda.edu.pl
- Implanty zębowe w Olsztynie – dlaczego warto zainwestować w długotrwałe rozwiązania? - 4 października 2024
- Medycyna Estetyczna w Szczecinie: Piękno, Zdrowie i Harmonia - 19 lutego 2024
- Suplementy Diety: Kompleksowe Wsparcie dla Twojego Zdrowia - 26 stycznia 2024