Dieta od Św. Hildegardy

Św. Hildegarda z Bingen – uzdrowicielka z czasów Średniowiecza, poświęciła w swoich dziełach sporo uwagi zaleceniom żywieniowym, które skutecznie pomagały leczyć wiele chorób, jak również ich unikać. Według niej orkisz powinien stanowić podstawę diety każdego człowieka z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne i lecznicze. Warto więc poznać korzyści płynące z diety orkiszowej.

Cenne właściwości orkiszu

Obecnie orkisz wraca do łask i staje się coraz bardziej popularny i chętniej wykorzystywany w kuchni. Jest to  odmiana pszenicy o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych. Dostarcza wartościowych składników odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jest cennym źródłem:

  • białka;
  • błonnika;
  • witamin A, E, D, B1, B2, B6;
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • węglowodanów;
  • manganu;
  • fosforu;
  • magnezu;
  • potasu,
  • cynku;
  • wapnia.

Dieta orkiszowa od św. Hildegardy – idealna dla każdego

Niewątpliwą zaletą diety orkiszowej jest to, że jest ona odpowiednia dla każdego niezależnie od wieku. Orkisz  ten z prastarych odmian, które  nie zostały zmodyfikowane jak na przykład Oberkulmer Rotkorn, jest bardzo delikatny dla żołądka i  dobrze tolerowany nawet przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Stanowi też doskonałe uzupełnieniem diety dziecka zapewniając mu prawidłowy rozwój.

Dieta orkiszowa według św. Hildegardy powinna być wzbogacona także o produkty żywnościowe takie, jak:

  • warzywa: cieciorka, marchew, seler, fasola, buraki, pietruszka, pomidory, ogórki, chrzan, cebula, dynia, czosnek;
  • owoce: jabłka, owoce cytrusowe, wiśnie, czereśnie, pigwa, jeżyny, porzeczki, maliny, gruszki;
  • oraz przyprawy i zioła: cynamon, cząber, gałka muszkatołowa, goździki, kminek, kolendra, koperek, pieprz, pietruszka, pokrzywa, krwawnik, liście laurowe, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta.

Stosując dietę orkiszową należy spożywać regularnie urozmaicone posiłki, najlepiej trzy dziennie, z czego orkisz powinien być bazą co najmniej dwóch. Orkisz może być spożywany pod różnymi postaciami, jako: kasza, otręby, musli, makaron, płatki czy pieczywo.

Korzyści płynące z diety orkiszowej

Dieta orkiszowa wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ludzkiego, ponieważ:

  • skutecznie oczyszcza organizm usuwając z niego toksyny;
  • działa regulująco na pracę układu trawiennego (z uwagi na bogactwo błonnika) – usprawnia przemianę materii, i poprawia perystaltykę jelit;
  • doskonale wspiera układ immunologiczny (orkisz zawiera rodanid – naturalny antybiotyk), pozwala szybko i skutecznie zwalczać różne infekcje;
  • poprawia pamięć i koncentrację;
  • przywraca zdrowy wygląd skórze, włosom i paznokciom;

Dieta orkiszowa jest również zalecana parom starającym się o dziecko by przywrócić prawidłowe funkcje ich organizmom oraz kobietom w ciąży by zapewnić dziecku prawidłowy rozwój.

Prozdrowotne właściwości orkiszu pomagają również osobom po przebytym zawale serca powrócić do zdrowia. Orkisz obniża poziom cholesterolu we krwi i  doskonale wspiera układ krwionośny człowieka, dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Artykuł przygotowany przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół św. Hildegardy www.hildegarda.edu.pl